In wat ooit dienst deed als nachtverblijf voor rondtrekkende Kempische heideschapen, biedt nu Bezoekerscentrum De Schaapskooi van waterbedrijf PWN een royale expositieruimte. Samen met vier andere kunstenaars exposeerde ik hier tijdens de Kunst10Daagse werk in het thema natuur en de kwetsbaarheid daarvan.

Toepasselijk, want het romantische beeld van vredig grazende kuddes in het ruige duingebied bij Bergen heeft ook een andere kant. De kudde verhuist een deel van het jaar naar Texel om voldoende voedsel te kunnen vinden. Een signaal dat de beschikbaarheid van eten niet vanzelfsprekend is.
Milde winters, vroege zomers, wekenlang regen (zoals tijdens de 10daagse!), alles kan van invloed zijn.

Ook de mens, zoals we weten. De lijst van uitgestorven en bedreigde diersoorten is eindeloos en groeit nog met de dag. Voor de expositie heb ik deze lijst op een lange rol naar beneden laten komen te midden van 27 schaaltjes van textiel met in ieder de beeltenis van een uitgestorven of bedreigde soort.

De naam van de installatie Nature Alert spreekt voor zich. We kunnen niet alle rampspoed zelf voorkomen, maar wat we kunnen doen, mogen we niet laten. Onder veel van de bezoekers, waaronder de kinderen die kwamen om een eigen schaaltje te maken, leek dit besef diep in te dalen.