2018 | Kunstmaand Ameland | NH kerk Hollum

2019 | Ameland in Silhouet | Museum Swartwoude Buren

Met Ameland heb ik een speciale band. Al dertig jaar geniet ik er van de brede stranden en de stilte van het Oerd. Van de kerken met hun eigen sfeer, de verhalen van mensen, en van hun geschiedenis die zo nauw met de zee en het wad verbonden is. Het is het eiland dat door de jaren heen veel vluchtelingen een welkom bood en ook mij elke keer gastvrij ontving.

Voor de Kunstmaand Amelandse 2018 met als thema Ameland Verbindt werkte ik een maand lang samen met de Amelanders in de hervormde kerk van Hollum aan het kunstwerk Ameland in silhouet.

Inwoners van alle vier de dorpen – Hollum, Ballum, Buren en Nes – vertelden hun verhalen bij de beeltenis van iconische eilandgenoten, die ik op tule genaaid in de kerk had gehangen. Commandeur van de walvisvaart Hidde Dirks Kat, verzetsheld Kardinaal de Jong. Een dienstbode,  een matroos, een man, een vrouw. Ritskemooi, de mensenschuwe volksvrouw die schepen misleidde met haar lamp.

Andere tijden, andere zeden, maar de geschiedenis is levend gebleven. De mooiste verhalen die ik opgetekend heb, naaide ik vervolgens op de achterkant van de silhouetten. Het werk was – samen met andere stukken - nog 8 maanden te zien in Museum Swartwoude.

Uit de reacties:

‘Iedere Amelander, ieder mens z’n eigen verhaal.’

‘De beelden van mijn dierbare familieleden raakten mij diep.’

‘Bijzonder om te zien dat er een foto van mijn vader “op de jutter” te zien is … een ode aan mijn lieve vader!’

‘Origineel … een mensenleven … zoveel Amelanders die er waren, er zijn en komen zullen. Mooi!’

Artikel Leeuwarder Courant 19 juli 2019, door Gitte Brugman
Artikel Collectie Ameland - Jan van Dijk, juli 2019
De Amelander, expositie Museum Swartwoude, apri l2019
Artikel-De-Amelander-Kunstmaand-ameland-2018