Met glas had ik nog nauwelijks ervaring toen ik gevraagd werd voor de jaarlijkse explosie van glaskunst in Tubbergen. Het onplooibare van het materiaal trok me niet meteen, toch raakte ik er langzaam voor gewonnen.
Dat zoiets simpels – een samensmelting van zand, kalk en soda - zo’n rijkdom aan mogelijkheden geeft. Potten, vazen, ramen, flessen, brillen, lenzen, lampen… de natuur heeft ze ons zomaar aangereikt.
Wat betekent dat als het gaat om het gebruik ervan?
In Common Ground verkende ik die vraag met een verzameling gaven van de natuur, in flesjes geïsoleerd. Zand. Zout. Aarde. Hennep, katoen, vlas, sisaltouw. Tarwe, rijst. De aarde is gul, er zou genoeg moeten zijn voor ons allemaal. Maar wat is de realiteit? Koffertjes beplakt met nieuwsberichten geven wel een idee. Of je de inhoud als schamel bezit ziet of als waardevolle bagage, ze staan voor de actualiteit van honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn, verstoten, ontheemd, door honger, oorlog, discriminatie.
Common ground betekent gemeenschappelijke grond. Maar ook overeenstemming, een gedeeld idee, de ruimte waar je elkaar vindt. De installatie is een aanklacht, maar ook een oproep. Laten we elkaar de ruimte gunnen en naar het gedeelde idee op zoek gaan. Delen.
De installatie Wens of werkelijkheid voor dezelfde expositie X-over (Cross-over) van Glasrijk Tubbergen ligt in het verlengde van deze boodschap.
De aarde is van ons allemaal, is iets wat je makkelijk zegt. Veel mensen koesteren ook oprecht de wens om rijkdommen eerlijk te verdelen. Het kan, theoretisch. Maar het gebeurt niet. Terwijl de ene groep baadt in bezit, vecht de andere voor een dagelijkse maaltijd en een dak.
Het is niet moeilijk daar je ogen voor te sluiten. Net zoals je in deze verzameling flesjes ook gewoon wat pagina’s van de aloude Bosatlas kunt zien zitten. Pas als je langer kijkt, zie je hoe absurd ongelijk de verdeling van rijkdommen over zeven continenten is.
Uit het gastenboek:
‘De bosatlas stond bij ons thuis op de 2e plek, na de Bijbel. Het is belangrijk weet te hebben over mensen die elders wonen, over welvaart etc.’
‘Werkelijk elkaar kennen kan alleen via openheid en gesprek.’
2022 Toelichting Installatie Wens of werkelijkheid AARDE thema’s